Skrivtips 11 – Påverka och lär ut med din text.

Att man kan påverka med ord är inget nytt, det har människor gjort sedan vi kom på skriftspråket. Men att medvetet förmedla något via sin text behöver inte betyda att man skriver byråkratiska. Man kan skriva på ett vitsigt sätt för att få sin poäng att gå fram. Man ska alltid använda sina texter till att utbilda sina läsare. Om det så handlar om hur man tex hantera ångest, eller om det är att man hoppas att fler ska ta hänsyn till miljön eller om man bara vill visa att de här värderingarna har jag och de vill jag dela med mig av.

För det är ju genom att utbilda sina medmänniskor som man kan förändra världen. I böcker som tex Matched – serien så är det underliggande budskapet att vi går mer och mer mot ett kontrollsamhälle där människor inte får tänka fritt, i Vinyl Prinsessan handlar det om att musikbranschen håller på att dö ut och att det faktiskt är ganska tragiskt när man börjar tänka efter.

Och visst drar jag lärdom när jag läser böcker som dessa även om det underliggande budskapet är subtilt och kanske inte alltid något som författaren egentligen tänkt på när de skrev sin historia. Och det behöver inte heller vara något man tänker på när man skriver för alla läsare är olika och alla plockar olika lärdomar av det som de läser även om det är i rent nöjesläsnings syfte som man tar upp en bok.

Annonser
Tidigare inlägg
Följande inlägg
Lämna en kommentar

Tack för att du skriver en kommentar.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: