Författarintervju med Anna Hansson del 2.

Detta är andra delen av intervjun jag gjort med författarinnan Anna Hansson. För att läsa den tidigare delen klickar du enkelt HÄR.

Jag vill även passa på att tipsa om Annas fina blogg och hennes hemsida.

Anna Bild

Nu följer dock de fem sista frågorna jag ställde till Anna.

Du arbetar ju även med ett skräckmanus, varför har du valt den generna att skriva inom när du är mörkrädd?

Därför att jag kom på en så otroligt bra idé. (Tycker jag själv, vi får se om någon annan håller med.) Tyvärr var det en ganska läskig idé. Jag blev mörkrädd bara av att skriva ner den, och nu kan jag inte ens tänka på manuset om det inte är mitt på dagen. Men jag kan inte låta bli att skriva heller, just för att jag tror att det skulle kunna bli så bra.

 

Vilka förebilder inom författande har du och varför är dessa personer speciella?

Jag vet inte om jag har några förebilder, men det finns bara en författare som lyckats skriva en bok som jag läst fler än en gång, och det är Vilhelm Moberg. Ett tag tror jag att jag läste Utvandrarna en gång om året. Annars tycker jag inte om att läsa böcker mer än en gång, det är ju inget kul när man redan vet vad som kommer att hända.

 

Kan du tipsa om några böcker som du tycker att man bör läsa, förutom dina egna då?

Om man ska läsa för att man ska bli bättre på att skriva tycker jag att det är bra att läsa lite av varje, lite ungdomsböcker, lite böcker för vuxna, lite deckare, lite fantasy, lite sånt som lika gärna skulle ha kunnat hända på riktigt. Om man ska läsa bara för nöjes skull så gäller det ju att veta vad man tycker om för att veta vad man ska läsa för slags böcker, och om man gillar roliga böcker så har jag ett tips. Det är en bok som jag upptäckte flera år efter alla andra, men som jag läste på ett tåg och ändå satt och fnissade. Det är Potensgivarna av Karin Brunk Holmqvist, och jag har precis köpt en till bok av henne. Planerar att läsa varenda en!

 

Behöver du några speciella förberedelser innan du skriver, typ en kopp te, musik, tystnad osv?

Egentligen inte. När jag började skriva tyckte jag att jag behövde äta chips samtidigt, men det funkar ju inte i längden har jag märkt… Särskilt inte när man skriver på nästan heltid som jag gör nu. Men två saker är viktiga. Det ena är att jag måste ha en stund på mig, ska jag göra något annat en halvtimme senare är det ingen idé att börja, då kan jag lika gärna göra nånting annat. Och så måste det vara tyst. Helt tyst. Ibland har jag till och med suttit med öronproppar för att jag blivit galen på att datorn surrat.

 

Och slutligen vilken typ av skrivprogram arbetar du med? Eller du kanske till och med skriver på en gammal hederlig skrivmaskin?

Jag är till och med ännu omoderna än så. Jag skriver allt för hand. Fast sen skriver jag förstås rent det på dator, men jag kan bara tänka när jag skriver för hand, alltså börjar jag så. Jag skriver helst i en fin anteckningsbok i A5-storlek och linjerade sidor. Och så kan jag förstås inte skriva på två olika manus i samma bok, då måste det vara olika. Däremot kan jag skriva från två sidor i en anteckningsbok, själva manuset från ena sidan och synopsis från den andra. Redan när jag börjar skriva har jag planerat allt som ska hända i hela boken. Inte alla detaljer förstås, men jag har en rätt klar bild av det mesta. Sen skriver för hand tills det tar stopp, när det gäller Dansfeber-böckerna brukar det handla om ett eller två kapitel, sen skriver jag rent i Word. När jag har skrivit igenom hela manuset en gång så skriver jag ut det på papper (skäms för miljö-slös) och så skriver jag vilka ändringar jag ska göra för hand, och sedan ändrar jag på datorn. Sen gör jag så en gång till, eller kanske två. (Skäms för tid-slös.)

overandout

Annonser
Följande inlägg
Lämna en kommentar

Tack för att du skriver en kommentar.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: