Airtight av Niclas Christoffer

Varning
Den här bokrecensionen kommer att vara väldigt grafisk i sitt slag, detta på grund av att jag vill VARNA POTENTIELLA LÄSARE FÖR DEN HÄR SK!T BOKEN!

Airtight (häftad)

Bild lånad från Bokus.com.

Jag praktiskt taget tvingade mig igenom den här boken med det enda syftet att kunna varna föräldrar och läsare för den här boken av Niclas Christoffer. Varför jag väljer att skriva om den är för att jag inte tycker att den här boken är lämplig på någon nivå. Så låt dig inte luras av bokomslaget så som jag blev. Detta är ingen bra bok!

Som läsare blev jag äcklad och förfärad av innehållet i Airtight. Visst jag antar att det förekommer den här typen av porrinfluerad sex bland ungdomar. Jag är inte naiv. Det jag äcklas av är hur det är skrivet. Jag fick kväljningar både en och annan gång när jag läste om huvudpersonens önskan om att bli porrskådespelerska efter sitt första samlag, som hon dessutom hade tillsammans med sin lärare som gick just ut på att han knu11ade henne i alla tre hålen, för annars räknades det ju inte som att hon blivit av med oskulden. Under tiden som han tvingar henne till analsex så tar hennes bästa vän Noah livet av sig på grund av att han också blivit förförd av samma lärare. Hennes andra samlag var en trekant tillsammans med samma lärare och hans flickvän som han glömt att nämna att han ens hade, hon visar sig dessutom vara porrskådespelerska i Köpenhamn. Hennes fjärde samlag var att hon själv förnedrade sig genom att ha en trekant tillsammans med två snubbar i skolans omklädningsrum. Förnedringen fortsätter med att hon börjar  sälja sex till en medelåldersman som visar sig vara pappa till en av snubbarna som satte på henne i omklädningsrummet. Hon reser sedan till Los Angeles där hon spelar in sin första porrfilm. Sedan väljer författaren att platta till alltihopa som ett enda stort misstag och släta över det hela på ett taffligt vis.

Och jag kan säga så här, E.L. James 50-böcker ligger f@n i lä när det kommer till pornografin som skildras i Airtight. Den framstår som tam i jämförelse.

Däremot tyckte jag att det var intressant att Niclas tog upp mansmisshandel och alkoholism. Det gav ett djup som jag hellre läst mer om.

Som förälder ställer jag mig frågan, skulle jag vilja att mina egna barn (när de blir tonåringar) skulle läsa den här smörjan. Och svaret är:
NEJ, INTE EN CHANS I HELVETET

Jag är inte den som egentligen vill förbjuda litteratur men det här skulle jag inte vilja att de tog del av, dels för att jag som förälder inte vill ge dem en manual in i porrbranschen vilket den här boken visat sig vara.  Och dels vill jag inte glorifiera porrbranschen så som den blir i den här boken. Jag vill inte bidra till att mina ungar får en så skev bild av sex som just Airtight ger.

Som författare till ungdomsböcker skäms jag över att en så porrskadad text blivit publicerad. Att Niclas Christoffer  dessutom skriver en hel paragraf om sig själv som författare i texten, tycker jag är patetiskt för att vara helt ärlig. Visst han har väl ett välrundat språk, det är inte där det faller utan på att texten glorifierar en bransch som livnär sig på att förnedra både kvinnor och män.  Så jag kan inte för mitt liv förstå hur förläggaren på Hoi förlag tänker när de godkänner en sådan här text för tryckning. Jag blir fruktansvärt illaberörd över att sådant här marknadsförs gentemot unga läsare.

Att sedan författaren på ett pretto sätt försöker skriva efterord som ska ge sken av att boken egentligen handlar om dålig självkänsla och mobbing tycker jag är skamligt. Speciellt när jag själv vet ett och annat om mobbing efter mina 9 års kamp med just det. Jag köper det inte!  Karaktären Emma har skinn på näsan genom hela berättelsen och vet precis vad hon vill utan att tveka, visst hon får utstå gliringar och hån av skolkamrater men hon bär ändå huvudet högt. Så jag får liksom inte ihop hans förklaring till vad boken egentligen handlar om, för det är inte så hon framstår. Vissa böcker hade varit bättre om de blivit oskrivna och stannat inne i författarens hjärna helt enkelt.

overandout

Annonser
Tidigare inlägg
Lämna en kommentar

6 kommentarer

 1. Jag har själv läst boken och jag fick inte heller känslan av att huvudpersonen skulle vara ett offer. Snarare att hon var aktiv i sina beslut. Glamourisera sex industrin känns överdrivet men jag antar att författaren vill snurra till historien till en absurd nivå. Historien gav inte heller något känslomässigt mervärde för någon av karaktärerna.

 2. Härligt med en brutalt ärlig bokrecensent!

 3. Naturligtvis ska ungdomsböcker ta upp tabu belagda ämnen. Men jag håller med dig om att författare och utgivare har ett ansvar att inte normalisera porrbranschen.

 4. En tonårings mamma

   /  måndag, augusti 17th, 2015

  Jag tycker att det är bra att det finns andra vuxna som tar sig tid att läsa ungdomsböcker. Som förälder vill jag gärna prata om ämnena som böcker tar upp med min tonåring även om jag inte läst dem själv. Jag värnar om goda läsvanor.
  Det känns ju dessutom som att just den här boken väcker en hel del frågor hos en ung läsare. Och då känns det bra att läsa en annan förälders perspektiv av vad boken egentligen handlar om.

 5. Tack för ett mycket bra blogginlägg. Jag håller med dig fullständigt. Jag hittade boken frontad på ungdomshyllan (dvs. rekommenderad från 13 år) i det bibliotek min skola använder sig av. Efter att ha läst den blev jag otroligt upprörd. Precis som du säger har den inte de litterära kvalitéer som gör att berättelsen blir nyanserad och motiverad. Samtidigt är innehållet otroligt grovt. Bara att använda den titeln (som jag själv var tvungen att googla fram en förklaring på) på en ungdomsbok är skandalöst. Jag brukar inte vanligtvis rygga för att erbjuda ungdomsböcker som innehåller sex när jag möter elever. Jag tycker tex att Mårten Melins böcker är superbra. Men den här boken handlar inte om sex eller sexmissbruk. Den är en porrinfluerad sexfantasi. Jag har själv skrivit till BTJ och undrat över klassificeringen av boken. Har dock inte fått svar. Mitt eget bibliotek har nu plockat bort den från barn- och ungdomsavdelningen. /Bibliotekspedagogen

 1. Köpa in eller inte? | Lillhagsskolans bibliotek

Tack för att du skriver en kommentar.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: